WAT IS NON-DUALISME EN ADVAITA VEDANTA?

WAT IS NON-DUALISME EN ADVAITA VEDANTA? 1600 1200 Centrum voor universele wijsheid & levensgeluk

WAT IS NON-DUALISME EN ADVAITA VEDANTA?

Advaita: Zoeken heeft geen zin, want wat je zoekt is reeds gevonden.

De Advaita Vedanta of non-dualisme gaat over niet-tweeheid (A-dvaita). De belangrijkste filosoof van deze stroming is Sri Shankaracharya. In de Advaita Vedanta ligt de nadruk op de hoogste vorm van yoga: jnana yoga. Jnana yoga is het pad van kennis over het zelf, oftewel “eenwording door kennis”. En dat verwijst naar zelfrealisatie over wie jij werkelijk bent, het directe pad naar bevrijding.

Hoe vinden we ons ware zelf?

De zoektocht naar ons ware zelf (Atman). Wat is dat eigenlijk? Hoe doen we dat? Dit doen we door een nauwkeurig proces te volgen. Ten eerste moeten we de zintuigen zuiveren. Ons denken en de zintuigen kunnen we zuiveren door de yoga disciplines, zoals de krachtige yoga asana’s en meditatie. Als we dit proces nauwkeurig volgen zien we dat de intelligentie en intuïtie hun werk kunnen gaan doen.

Jnana-yoga

Daar komt de Jnana-yoga in zicht, daar zijn we in staat Advaita Vedanta te gaan bevatten. Deze innerlijke subtiele waarnemingen brengen ons verder naar het werkelijke contact met de uiterlijke guru en de innerlijke guru die jij in je draagt. Daar vindt de wezenlijke ontmoeting plaats van bewustzijn. Daar kunnen wij deze uiterst subtiele innerlijke waarnemingen doen.

Zoeken heeft geen zin, want wat je zoekt is reeds gevonden. Je bent er al, alleen houdt het mentale spook van je gedachten je gevangen en die laat je jumpen van fijn naar pijn. We zoeken alles in het zintuiglijke, voortdurend gericht op de buitenwereld. We zijn daar op zoek naar goedkeuring van anderen. Zo blijf je een bedelaar om aandacht. Aandacht kan leuk zijn, maar je moet er niet afhankelijk van worden.

Jij bént het Zelf

Leer de opperste zaligheid van het zelf kennen, want je bent de liefde, de waarneming zélf, spontaan en zonder moeite. Het enige wat in de weg staat ben jijzelf! Jij bent de liefde en de ruimte zelf die tijdelijk manifest is geworden dankzij het bewustzijn. Maar jij bent gaan denken dat je alleen maar dit lichaam bent doordat je je vereenzelvigt met het lichaam. Wanneer je lichaam, denken en voelen transcendeert (overstijgt) ben je een universeel en onbeperkt wezen.

Adventaita vedanta, Wat is (on-)werkelijk?

Je bewustzijn is het besef tegenwoordig te zijn. Bewustzijn is het omhulsel waarin de waaktoestand en de droomwereld zich afspeelt. Met de ogen kunnen wij alleen materie waarnemen, maar de individuele ziel staat los van materie. Wij leven in een onwerkelijke wereld, maar toch eisen wij voor deze wereld een werkelijkheidskarakter op.

Wij meten de werkelijkheid aan de hand van onze zintuigen en ons denken. De filosofie van Vedanta zegt dat zoiets niet bestaat, omdat je het waarneemt via de zintuigen. Maar wij dénken van wel en dat wordt onwetendheid genoemd. Als je leert zien wat werkelijk en wat onwerkelijk is zal de liefde voor het zelf je brengen op de plek waar je altijd al was…

Ben jij op zoek naar waarheid? Dan ben je van harte welkom op mijn Satsang/meditatie avonden, een persoonlijk gesprek kan ook gepland worden.

Back to top
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk voor diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en/of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy Beleid