Tegel inzicht

TOCH NOG EEN GEHEIM OM TE ONTHULLEN?

TOCH NOG EEN GEHEIM OM TE ONTHULLEN? 1600 1200 Centrum voor universele wijsheid & levensgeluk

TOCH NOG EEN GEHEIM OM TE ONTHULLEN?

Geheim: Alles lijkt te roepen: ‘kom tot mij’.

Inzicht, het tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek, vroeg Inge om een artikel te schrijven rond het thema “Het open geheim”. Lees hier haar inspirerende bijdrage!

Het open geheim impliceert dat er geen geheim bestaat, want als het open is kan iedereen het zien. Kijk er maar in en je ziet dat er niets hoeft gedaan te worden. Niets hoeft te veranderen. Stop met zoeken naar vrijheid, want je bent al vrij, je ziet het alleen nog niet. Vrijheid is niet via welke inspanning dan ook te bereiken. Maar is dat zo eenvoudig?

Hoe vaak zijn deze woorden gesproken door de grote meesters van weleer en ondanks dit onderricht, want ook dit is onderricht, blijven we struikelen en komen we weer in een gelaagdheid van onszelf vast te zitten. Of we denken het geheim onthuld te hebben en zit het toch anders. En dat terwijl wij onszelf op dat moment ervaren als een oneindig stralend wezen. Ineens komt de adder uit het gras weer tevoorschijn. We lopen weer vast in een emotie die totaal opgelost leek te zijn.

De vraag is of we die verworven vrijheid ook echt verworven hebben. Het woord verworven zegt het al: een ik denkt iets verworven te hebben. Daar loop je vast omdat er een ik is die denkt iets te kunnen verwerven.

Wat te doen met vrijheid?

Dan is de volgende vraag of we dit hartstochtelijke verlangen wat vervuld is wel aankunnen. Het is zo leeg in die leegte, is er dan misschien toch meer? Wat doe je met die vrijheid? En hier begint het echte werk. Hier is de roep van de schepping die schreeuwt om aandacht, alles lijkt je te roepen, alles lonkt en lacht naar je. Alles lijkt om aandacht te vragen. Daarin komt het grote besef dat die vrijheid misschien wel veel meer lijkt te behelzen dan alleen maar acceptatie en vrij zijn van ideeën en concepten. Dan staat er iets op wat je lokt, wat je aandacht vraagt en tegen je zegt dat er nog iets heel moois voor je in het verschiet ligt. De liefde die jij zelf bent laat haar ware gezicht zien. Alle creaties van het Goddelijke schreeuwen om je aandacht. Alles lijkt te roepen: ‘kom tot mij’. Daar dient de Goddelijke schepping zich aan in al zijn geuren en kleuren en lijkt te zeggen: vier het feest van het ene in al zijn uitbundigheid. En daar bereikt mij een nog groter inzicht dat ik hier ben om dat feest te vieren vanuit de oneindige leegte die manifest wil worden.

Medeschepper

Vier dit heilige in ieder facet van het NU. Alles is. Alles ligt besloten in dit ene. En om dit te vieren is het nodig om heel stil te worden om op te lossen en te culmineren tot het hoogste punt, daar waar alles oplost in de liefde die jij bent. De liefde die jij altijd zal zijn. Nee, er is nooit iets geboren. Je neemt deel aan het festijn van het Goddelijke. Je bent uitgenodigd om jezelf te ervaren op dit heilige feest dat wij geboorte noemen. Drink het met volle teugen! Voel de liefde die jij bent en wees vrij van het feit dat je ergens aan vastzit. Daar komt vanzelf de acceptatie in het nu, zonder dat je zelfs maar in de dualiteit verstrikt raakt dat je iets moet accepteren. Want dat impliceert dat er weer iets moet. Dit gaat vanzelf zonder moeite omdat jij doorhebt dat je een tijdelijke medeschepper bent van het Goddelijke waar jij deel van bent. Je bent altijd geweest. Geen moment niet, dus je hoeft niets te worden.

Wij zijn de liefde zelf

Jouw manifest is de behoefte om deel te nemen aan het vieren van de goddelijke schepping die roept om jouw aandacht en waarin je gaat beseffen dat alles uit liefde bestaat. En dat alles schreeuwt om die liefde te willen vieren. Dat besef heet totaliteit waarin het open geheim zich laat zien in zijn oneindige vorm van niet manifest tot manifest. Het besef dat je een boeiende reis maakt in het gewaad van Gods wonderbaarlijke schepping. In alles die tegenwoordigheid zien is het open geheim waar ik mij iedere dag weer op kan verheugen. Het blijft wonderbaarlijk dat ik deze reis mag maken vanuit het licht van bewustzijn. Wij zijn de liefde zelf die geboren is om die liefde te vieren. We zijn geen aardse wezens die naar het licht moeten gaan. Wij zijn het licht zelf wat een aards leven mag vieren. En ik omarm het open geheim in al zijn geuren en kleuren, in al zijn tegenstrijdigheid en pijn, ook al zijn ze slechts een betovering van de zintuiglijke waarneming en tijdelijk van aard.

Ik omarm dit licht van bewustzijn en maya (illusie) in al zijn schoonheid in dit levensgeheim dat open is.

Klik hier om het artikel als pdf te downloaden.

Bezoek de website van InZicht.

Back to top
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk voor diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en/of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy Beleid