MEDITATIE: het contact herstellen met het Zelf

MEDITATIE: het contact herstellen met het Zelf 150 150 Centrum voor universele wijsheid & levensgeluk

MEDITATIE: het contact herstellen met het Zelf

Het waarachtige geluk verwachten we van uiterlijke omstandigheden, terwijl geluk de vrucht is van een innerlijke houding.

In de Bhagavad Gita staat: ‘Zonder meditatie geen vrede en zonder vrede geen geluk’. Omdat de moderne mens het contact met zijn diepste zelf heeft verloren is hij onbevredigd, gedeprimeerd en vaak door onrust gekweld. Overgeleverd aan zijn intellect wordt hij heen en weer geslingerd in een oceaan van moeilijkheden en voelt zich vaak als een door een golf meergesleurde strohalm.

Meditatie

Volgens de Hindu-tijdrekening leven we in het ijzeren tijdperk, Kali yoga. In deze Kali yoga is de mens zuiver extravert geworden, de buitenwereld neemt bijna al zijn werkzaamheid in beslag. Hij slooft zich uit in steeds meerdere mate om materiële goederen bijeen te vergaren en te produceren.

Eenzijdig gericht naar de buitenwereld zijn we overtuigd dáár het geluk te vinden en dat is de oorspronkelijke fout: het waarachtige geluk te verwachten van uiterlijke omstandigheden, terwijl geluk de vrucht is van een innerlijke houding.

Met stoffelijke goederen is niets mis, maar met het uitsluitend streven naar materiële goederen is wél iets mis. Het wendt je af van het innerlijk leven, het snijdt je af van je diepgelegen wortels en verspert de weg naar zowel het geluk als naar ontwikkeling van je sluimerende vermogens.

Geluk is de vrucht van een innerlijke houding.

Om vrede en geluk te vinden, om voluit te leven en zelf je problemen op te lossen in wat wij “buitenwereld” noemen, moet de mens allereerst het contact herstellen met het “Zelf”, weer opstijgen naar de oorsprong van zijn wezen.

Was jij bekend met jezelf voor je geboorte? Het enige dat je weet is dat je bestaat. Door meditatie zal je te weten komen dat je getuige bent van dit weten. Wat er dus al eerder moet zijn geweest.

Je kan veel lezen en horen over het pad naar het ware zelf, maar een Guru is onontbeerlijk om kennis te maken met meditatie en bewustzijn. Dan kan je tot rijping komen van het begrijpen waar meditatie je naartoe brengt. En dat is naar dat wat je atijd al geweest bent: ‘je ware natuur’.

Met de volgende meditatie, ‘De Schoonheid van de Leegte’, leer je de bron in jezelf te herkennen. Ik wens je veel geluk en vrede met deze meditatie!

Back to top
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk voor diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en/of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy Beleid