InZicht: Guru hulp of hindernis

InZicht: Guru hulp of hindernis 681 776 Centrum voor universele wijsheid & levensgeluk

De Guru: een grote hulp op je pad of kan je ook een hindernis ervaren?

Hoe zou de Guru een hindernis kunnen zijn?

Inzicht, het tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek, vroeg Inge om een artikel te schrijven rond het thema “Guru, hulp of hindernis?”. Lees hier haar inspirerende bijdrage!

Hoe zou de Guru een hindernis kunnen zijn? De werkelijke betekenis is licht (gu) en duisternis (ru), kortom hij/zij die licht brengt in de duisternis. Als de volgeling dit licht ervaart is dat goed en mag hij zich gezegend voelen.

Iemand die naar een Guru gaat heeft als bedoeling iets te willen wat hij niet heeft, is op zoek naar bevrijding, wat dat dan ook voor die persoon mag betekenen.

Doorslaggevend zal de doortastendheid van de leerling zijn, die iets te weten wil komen wat hij/zij nog niet denkt te weten. Als de leerling zich gevoed voelt op wat voor manier dan ook of zelfs een geluksmoment ervaart is er van een hindernis geen sprake. Pas als de Guru als een hindernis ervaren wordt, blijft de leerling vanzelf weg om wat voor reden dan ook. Dus is het altijd goed.

Hij blijft wanneer hij voelt dat het licht gaat glooien, hij heeft letterlijk het licht gezien. En dan kan de doortastendheid van de leerling ten slotte uitmonden in de realisatie van het zelf. Daar lossen zij beiden op in de ontmoeting met het zelf. Daar is geen Guru noch leerling. Wat voor de een zijn Guru is, is dat voor de ander niet. Dit is zo persoonlijk. Wat moeten we blij zijn dat er Gurus bestaan. Of het echte Gurus zijn of niet, bepaalt de leerling zelf en niemand anders.

Ten slotte wil ik eindigen met de woorden van Nisargadatta. Een bezoeker vroeg aan hem: “Hebben wij een Guru nodig?” Het antwoord van Nisargadatta was: “Heeft een kind een moeder nodig om het te leren lopen?” De volgeling bepaalt aan wiens hand hij wil meelopen, net zolang totdat hij zelf gerealiseerd is. Daar lost liefde op in liefde.

Ten slotte een ode aan mijn leermeester Swami Sadananda Saraswati: OM GURU OM.

Klik hier om het artikel als pdf te downloaden.

Bezoek de website van InZicht.

Back to top
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk voor diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en/of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy Beleid