Tegel inzicht

InZicht: De identificatie met het ik

InZicht: De identificatie met het ik 1600 1200 Centrum voor universele wijsheid & levensgeluk

DE IDENTIFICATIE MET HET IK

Toch nog een geheim te onthullen lees nu het hele artikel: ”de Indentificatie met het ik.”

Inzicht, het tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek, vroeg Inge om een artikel te schrijven rond het thema “De identificatie met het ik”. Lees hier haar inspirerende column!

De identificatie met het ik.

Een van de eerste dingen de ik leer is dat er namen zijn en die horen bij een iemand. Mamma, pappa en ik hoor steeds mijn eigen naam. Daar ontstaan de eerste aannames en zo weet ik wie mijn ouders zijn en wie ik ben. Hieruit ontstaat vanzelf de identificatie met het ik, ik ben Inge en ik woon daar. Ik leer niet te zeggen: jij woont in God en je thuis is God. Ik leer te zeggen: dat is van mij en niet van jou.

Vredig gevoel

We leren onszelf van kind af aan toe te eigenen wat van ons is. De oorlog begint al in de peuterspeelzaal. Je moet leren van je af te bijten wordt er gezegd. De hele wereld lijkt om jouw ik te draaien. Goede cijfers op school, een lach. Mindere cijfers? Geen lach, je moet je best doen, dan ben je een goed kind.

Zo raken we volledig geïdentificeerd met het lichaam en God is iets onbereikbaars ver weg, waar je tot kan bidden. Al heel jong leerde ik bidden tot God, dat gaf een vredig gevoel. Er moest iets van een God zijn anders kreeg ik dit gevoel niet.

Contact met God het allerhoogste, hoe kan je dit gevoel beschrijven? Het is subjectief nergens mee te vergelijken.

De wereld is niet

Ik de Atman (ziel) ben Brahman (God), ik ben Shiva (De vernietiger van oude processen, transformatie naar nieuwe inzichten).

Ik ben Vishnu (onderhouder van de wereld)

Ik ben de wereld, de wereld is niet maar IK BEN.

De wereld is niet, welke wereld niet? Hij is zo echt als het maar zijn kan, maar is dat waar? Is het niet het vermogen tot identificatie waardoor het allemaal echt lijkt te zijn.? Is niet alles wat geëlimineerd kan worden het werk van het Ego?

Wat vandaag nog volop in gang is, is straks verdwenen, dus we kunnen die zogenaamde wereld volledig in twijfel trekken. Wat dan wel? Shankara de zetelhouder van de Advaita Vedanta, de Non-duale stroming, zegt hierover dat de gehechtheid aan het lichaam zo diep is dat het niet zo gemakkelijk is dit los te laten. Tegenwoordig flirt iedereen met woorden als: zijn en leven in het nu. Dan zeg ik altijd tegen mijn leerlingen: doe het maar eens.

De conditioneringen, de dikke aangekoekte lagen van gehechtheid moeten we leren kennen, zien en los laten. Een proces waar we moeite voor moeten doen. We zijn zo gewend aan het handelen vanuit het ego. Als we de moeite nemen en ons richten op God door meditatie en leren analyseren waar het eigenlijk om draait, zullen we gaan zien dat er geen enkele waarheid leeft in die conditioneringen.

Patanjali

Patanjali geeft 5 afflicties (zorgen, pijn). De eerst is onwetendheid, we weten vaak helemaal niet wat er in ons om gaat, dan kan je wel zeggen: ik leef in het nu. Maar waar is dat op gebaseerd?

Onwetendheid is de oorzaak van alle andere afflicties. Wanneer we een stap verder gaan dan zien we de ik-heid het Ego, het vermogen tot identificatie. We denken iets te zijn wat we niet zijn, we zijn vergeten wat we zijn. De volgende afflictie is gehechtheid, met een mooie term liefde.

De volgende is dezelfde vorm maar dan in negatieve zin: afkeer. De laatste is de natuurlijk angst voor de dood, dat wat natuurlijk in ieder wezen heerst: extreme identificatie met het lichaam. In deze tijd is men heviger dan ooit bezig om de houdbaarheid van het lichaam zo lang mogelijk te continueren. Of het wat uitmaakt, het zal eens sterven. Maar wat sterft er?

Shankara zegt tegen zijn leerlingen: Oh dwaas geef je gehechtheid aan het lichaam toch op, wat ben je dwaas om te denken dat je iets te maken hebt met die bundel van botten, vlees, huid en vet. Dit zegt hij om zijn leerlingen aan te sporen om de intelligentie te gebruiken en te analyseren.

Verliefd op god

Wat nu te doen met dit ik/ego? Wanneer het kleine ik voortdurend toegewijd is aan Brahman (God) zien we het sprankelende, onaangedane en onveranderlijke Absolute in alles wat is. Daar heeft het Ego geen vat meer op je, dus wijd je voortdurend aan God. Ik ben verliefd op God.

Klik hier om het artikel als pdf te downloaden.

Bezoek de website van InZicht.

Back to top
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk voor diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en/of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy Beleid