YOGABEOEFENING EN MEDITATIE

Het waarachtige geluk te verwachten van uiterlijke omstandigheden, terwijl geluk de vrucht is van een innerlijke houding.

In de Bhagavad Gita staat: ‘Zonder meditatie geen vrede en zonder vrede geen geluk’. Omdat de moderne mens het contact met zijn diepste zelf heeft verloren is hij onbevredigd, gedeprimeerd en vaak door onrust gekweld. Overgeleverd aan zijn intellect wordt hij heen en weer geslingerd in een oceaan van moeilijkheden en voelt zich vaak als een door een golf meergesleurde strohalm.

Volgens de Hindu-tijdrekening leven we in het ijzeren tijdperk, Kali yoga. In deze Kali yoga is de mens zuiver extravert geworden, de buitenwereld neemt bijna al zijn werkzaamheid in beslag. Hij slooft zich uit in steeds meerdere mate om materiële goederen bijeen te vergaren en te produceren.

Eenzijdig gericht naar de buitenwereld zijn we overtuigd dáár het geluk te vinden en dat is de oorspronkelijke fout: het waarachtige geluk te verwachten van uiterlijke omstandigheden, terwijl geluk de vrucht is van een innerlijke houding.

Met stoffelijke goederen is niets mis, maar met het uitsluitend streven naar materiële goederen is wél iets mis. Het wendt je af van het innerlijk leven, het snijdt je af van je diepgelegen wortels en verspert de weg naar zowel het geluk als naar ontwikkeling van je sluimerende vermogens.

Geluk is de vrucht van een innerlijke houding.

Om vrede en geluk te vinden, om voluit te leven en zelf je problemen op te lossen in wat wij “buitenwereld” noemen, moet de mens allereerst het contact herstellen met het “Zelf”, weer opstijgen naar de oorsprong van zijn wezen.

Was jij bekend met jezelf voor je geboorte? Het enige dat je weet is dat je bestaat. Door meditatie zal je te weten komen dat je getuige bent van dit weten. Wat er dus al eerder moet zijn geweest.

Je kan veel lezen en horen over het pad naar het ware zelf, maar een Guru is onontbeerlijk om kennis te maken met meditatie en bewustzijn. Dan kan je tot rijping komen van het begrijpen waar meditatie je naartoe brengt. En dat is naar dat wat je atijd al geweest bent: ‘je ware natuur’.

Met de volgende meditatie, ‘De Schoonheid van de Leegte’, leer je de bron in jezelf te herkennen. Ik wens je veel geluk en vrede met deze meditatie!

Lees meer blogs

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

Er leeft bij heel veel spirituele zoekers het idee dat je spiritualiteit alleen maar in stilte kan beleven. Dat merk ik dagelijks in mijn yogalessen wanneer ik bijvoorbeeld vraag wat mijn leerlingen ervaren hebben na een meditatieve oefening. Dan krijg ik antwoorden als: ‘Ik kon het niet voelen, want het moet eerst stil zijn. Anders kan ik mijn aandacht er niet bijhouden.’

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Michiel aan het woord: “Inge’s onderricht en sessies hebben mij heel veel rust en inzicht in mijzelf gebracht.”

LISA OVER INGE SARASWATI

LISA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Lisa aan het woord: “De manier waarop Inge yogales geeft is bijzonder, het voelt puur en het geeft energie.”

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Jeannette aan het woord: “Hoe je je voelt na het magnetiseren is moeilijk te omschrijven; het voelt zo mooi, het wordt licht en je voelt rust en ruimte.”

COOS OVER INGE SARASWATI

COOS OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Coos aan het woord: “Ik hoop dat als het nieuwe centrum straks open is er veel mensen bij Inge terecht kunnen voor haar genezende kracht en helende samenwerking voor een mooier en fijner leven dat ik iedereen gun.”

MONA OVER INGE SARASWATI

MONA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Mona aan het woord: “Wat mij boeit in Inges onderricht is dat zij de essentie van het leven zelf zó kan verwoorden dat het bij mij blijft hangen en ik het ook kan begrijpen.”