VERMINDER STRESS MET DEZE 6 TIPS!

Verminder stress. Maar je moet er wel wat voor doen. 

Ik kan natuurlijk gewoon tegen je zeggen: ‘doe eens even rustig’, maar dan vliegen de “maars” om mijn hoofd. En dat komt omdat je het zo druk hebt! Doorbreek die nare cirkel en lees wat je kunt doen tegen stress.

Wat kan je doen tegen stress?

Ik geef al jaren yoga op het niveau vergelijkbaar met de yoga meesters van weleer en ik zeg je dat je stress kunt hanteren. Maar je moet er wel wat voor doen. Ik hoor je al denken, daar heb ik geen tijd voor.

Zal ik je eens wat verklappen? Als jij een uur in de week yogales bij mij volgt zal je die mind, dat eeuwige malen kunnen beheersen. Dat geldt ook voor je ademhaling, die waarschijnlijk af en toe in je keel zit. Ben je klaar? Daar gaan we!

 

Verminder stress

  1. Ga rustig zitten op de grond of op een stoel, wat je wilt. Word je bewust van je lichaam en de grond of de stoel waarop je zit. Voel dus echt hoe je lichaam de grond of stoel aanraakt. Alleen al die aandacht voor het voelen van je lichaam brengt je naar het bewustzijn van hoe jij ervoor staat.
  2. Voel je je rug? Je schouders? Je gejaagde of oppervlakkige ademhaling? Ga er wat aan doen, je weet nog niet half hoe je binnen 10 minuten je lichamelijke en geestelijke gesteldheid kan veranderen (laat staan als je een uur les van mij krijgt). Ik waarschuw je: er zou wel eens een wereld voor je open kunnen gaan ;).
  3. Zit je goed op de grond met gekruiste benen of zit je goed op je stoel? Voel je zitbeentjes en houd je rug op een natuurlijke manier recht, dat wil zeggen dat je diep in je bekkenbodem zakt.
  4. Trek je schouders op naar je oren en hou je adem in. Hou je adem even vast en laat je schouders dan weer met een diepe zucht zakken. Dat doe je drie keer, met alle aandacht die in je zit. Wist je dat aandacht voor jezelf hebben al rust kan schenken?
  5. Leg nu je handen zachtjes op je buik en voel je buik. Voel of je naar je buik ademt met je middenrif wat betekent dat je de ademhaling naar omlaag brengt. Voel je dat je ademhaling hoog zit? Bedenk dan dat je naar je handen (naar je buik dus) toe moet gaan ademen. Geef alle aandacht aan de ademhaling. Adem is leven. Adem is de levenskracht, de vitale energiebron die jou van moment tot moment laat leven.
  6. Wordt je al wat rustiger? Mooi! Ga nog maar even door en bedenk nu dat je alle spanning laat varen die in je lichaam zit. Laat het maar meestromen op de uitademing en ontspan je steeds meer. Laat ook alle gedachten meegaan op de stroom van de uitademing.

Voel je je al beter? MOOI!

Lees meer blogs

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

Er leeft bij heel veel spirituele zoekers het idee dat je spiritualiteit alleen maar in stilte kan beleven. Dat merk ik dagelijks in mijn yogalessen wanneer ik bijvoorbeeld vraag wat mijn leerlingen ervaren hebben na een meditatieve oefening. Dan krijg ik antwoorden als: ‘Ik kon het niet voelen, want het moet eerst stil zijn. Anders kan ik mijn aandacht er niet bijhouden.’

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Michiel aan het woord: “Inge’s onderricht en sessies hebben mij heel veel rust en inzicht in mijzelf gebracht.”

LISA OVER INGE SARASWATI

LISA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Lisa aan het woord: “De manier waarop Inge yogales geeft is bijzonder, het voelt puur en het geeft energie.”

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Jeannette aan het woord: “Hoe je je voelt na het magnetiseren is moeilijk te omschrijven; het voelt zo mooi, het wordt licht en je voelt rust en ruimte.”

COOS OVER INGE SARASWATI

COOS OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Coos aan het woord: “Ik hoop dat als het nieuwe centrum straks open is er veel mensen bij Inge terecht kunnen voor haar genezende kracht en helende samenwerking voor een mooier en fijner leven dat ik iedereen gun.”

MONA OVER INGE SARASWATI

MONA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Mona aan het woord: “Wat mij boeit in Inges onderricht is dat zij de essentie van het leven zelf zó kan verwoorden dat het bij mij blijft hangen en ik het ook kan begrijpen.”