OVERWIN HET MONSTER DAT ANGST HEET

‘Wat wil je nu eigenlijk? Waar ben je bang voor?’ Overwin het monster dat angst heet

Angst zit in ons systeem, waar het om gaat is dat we dit monster kunnen overwinnen. En dit monster kan alleen overwonnen worden door vertrouwen in onszelf te hebben. Dat we echt willen gaan staan voor wat we zijn, geloof me: daar zit de kracht!

Overwinnen van angst

Angst is de grootste vijand van de mens, zelfs voor de meest wijze. Angst kan je verlammen en je geestelijk invalide maken dus wat te doen? Er is maar één manier, de angst tegemoet treden want dan kan er victorie komen dan is er overwinning. Het overwinnen van angst. En dat doe je niet even. Je zal iedere keer als angst zich aandient moeten beseffen dat er maar één manier is, de angst leren kennen en er doorheen gaan. Angst is een bezoeker die je niet graag ontvangt dus wanneer je hem gaat mijden dan krijgt de angst je te pakken, vroeg of laat. Het is als een schaduw die steeds met je meegaat tot je hem uit de schaduw haalt en in het volle licht zet. Dan kijk je hem aan en je zegt tegen hem: ‘Wat wil je nu eigenlijk? Waar ben je bang voor?’

En hoe je dit doet? Vind eerst de weg naar de stilte. Dan leer je te kijken, dat maakt dat je kan gaan zien waar de angst vandaan komt. En dit kan veel voor je opleveren.

Onderscheid angst vanwege crisis en irreële angsten en overwin het monster dat angst heet

Verwar het normale angstgevoel bij een crisis (bijvoorbeeld: je bent in de schulden gekomen en je verliest je huis) nooit met de angsten waar ik net over sprak, dus de irreële angsten waar veel mensen onder gebukt gaan. Angst in een crisis is redelijk normaal: deze dient zich aan omdat je moet handelen en je de crisis moet proberen op te lossen. Dan kan angst zelfs een gezonde drijfveer zijn om je toekomst te hanteren.

Dan is het heel belangrijk om je hoofd koel te houden en hulp te zoeken, want een crisis is niet niks. Wanneer je dan iemand vindt die je werkelijk helpen kan, is dat een geschenk uit de hemel. Niemand wint een oorlog alleen… bij wijze van spreken. Schaam je nooit als je in een persoonlijke crisis om hulp vraagt! Bij adequate hulp kan je je hoofd beter koel houden omdat je je gesteund voelt en kan je met die angst iets doen, bijvoorbeeld haar gebruiken als een middel om in actie te komen en je probleem op te lossen.

Nodig de angst uit op je bank

Wanneer we onze angst in de ogen durven te kijken, dan kan je de angst leren kennen en gaan zien hoe die angst eruitziet en waar het uit voortkomt. Nodig de angst uit op je bank: leer dit monster kennen. Dan ga je zien dat dit monster ook een helper kan worden wanneer je niet bang bent voor hem. Zo breng je de gebeurtenis waardoor de angst opkwam in een helder licht en dan hoef je je niet machteloos te voelen en kan je er wat mee.

 

Fragment uit het boek “De OnthullingHet mysterie dat leven heet” geschreven door Inge Saraswati

Boek bestellen of meer weten? Bestel hier het boek.

Lees meer blogs

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

Er leeft bij heel veel spirituele zoekers het idee dat je spiritualiteit alleen maar in stilte kan beleven. Dat merk ik dagelijks in mijn yogalessen wanneer ik bijvoorbeeld vraag wat mijn leerlingen ervaren hebben na een meditatieve oefening. Dan krijg ik antwoorden als: ‘Ik kon het niet voelen, want het moet eerst stil zijn. Anders kan ik mijn aandacht er niet bijhouden.’

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Michiel aan het woord: “Inge’s onderricht en sessies hebben mij heel veel rust en inzicht in mijzelf gebracht.”

LISA OVER INGE SARASWATI

LISA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Lisa aan het woord: “De manier waarop Inge yogales geeft is bijzonder, het voelt puur en het geeft energie.”

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Jeannette aan het woord: “Hoe je je voelt na het magnetiseren is moeilijk te omschrijven; het voelt zo mooi, het wordt licht en je voelt rust en ruimte.”

COOS OVER INGE SARASWATI

COOS OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Coos aan het woord: “Ik hoop dat als het nieuwe centrum straks open is er veel mensen bij Inge terecht kunnen voor haar genezende kracht en helende samenwerking voor een mooier en fijner leven dat ik iedereen gun.”

MONA OVER INGE SARASWATI

MONA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Mona aan het woord: “Wat mij boeit in Inges onderricht is dat zij de essentie van het leven zelf zó kan verwoorden dat het bij mij blijft hangen en ik het ook kan begrijpen.”