DELEN IN DE VREUGDE EN DE PIJN VAN HET LEVEN

Keer het om en zie het niet als een opgaaf.

Weet je wat het geheim is? Het geheim is dat je ziet dat we er allemaal voor elkaar zijn om te delen in de vreugde en de pijn van het leven. Met elkaar proeven en beleven geeft de diepte aan van wie jij bent. Er voor de ander kunnen zijn en ook juist als er pijn is, dat heet liefde en is de schat waarmee je jezelf verrijkt en de ander ook.

Iemand tot steun zijn: opoffering en last

Wat ik meestal zie, is dat mensen dit als een opoffering zien, dan hoor je ze zeggen: ‘Dat heb ik voor jou gedaan’, ‘Ik heb jou geholpen’ of ‘Ik heb mij voor je opgeofferd’ enzovoort. Als je zo reageert, kan je jezelf afvragen of je hebt gehandeld uit liefde. Het is het zwaarste om iemand te loodsen door een donker pijnlijk stuk. Misschien word je zelfs door diegene die pijn heeft niet leuk behandeld, want mensen die geestelijke pijn hebben zijn niet de liefste en de leukste. Ze zitten vaak in een donker deel van zichzelf waar de pijn en het verdriet de heerser is. En juist die mensen hebben op dat moment jouw hulp het hardste nodig. Je bent gezegend als je er voor die mensen er echt kan zijn. Dat is vele malen moeilijker dan een vrijwilligerstaak op je nemen, want dan hoor je tenminste nog dat je een goed mens bent. Van iemand die echt vecht met een donker deel in zichzelf zal je dat zelden te horen krijgen. Dus als je dat kan handel je uit liefde en ben je gezegend.

Keer de last om tot vreugde

Ik hoor mensen vaak zeggen dat het zo verschrikkelijk is dat ze dat hebben moeten meemaken. Zij hebben geen vreugde beleefd aan het tot steun zijn van de ander. Zij zagen het als een grote last die zij hebben moeten dragen. Ik kan je iets heel moois in handen geven. Keer het om en zie het niet als een opgaaf. Wees blij dat je iemand tot steun kan zijn die dat nodig heeft. Laat dat je vreugde geven. Je zal merken dat dit heel waardevol is, dus keer die gedachte om dat je het zo zwaar hebt. Wees blij dat je er kan zijn voor iemand en meer niet!

 

Fragment uit het boek ‘De OnthullingHet mysterie dat leven heet’. Auteur Inge Saraswati. bestel het eenvoudig op onze website tegen boekhandelsprijs:  Klik hier

Lees meer blogs

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

WEES KALM IN DE DYNAMIEK VAN HET LEVEN

Er leeft bij heel veel spirituele zoekers het idee dat je spiritualiteit alleen maar in stilte kan beleven. Dat merk ik dagelijks in mijn yogalessen wanneer ik bijvoorbeeld vraag wat mijn leerlingen ervaren hebben na een meditatieve oefening. Dan krijg ik antwoorden als: ‘Ik kon het niet voelen, want het moet eerst stil zijn. Anders kan ik mijn aandacht er niet bijhouden.’

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

MICHIEL OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Michiel aan het woord: “Inge’s onderricht en sessies hebben mij heel veel rust en inzicht in mijzelf gebracht.”

LISA OVER INGE SARASWATI

LISA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Lisa aan het woord: “De manier waarop Inge yogales geeft is bijzonder, het voelt puur en het geeft energie.”

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

JEANNETTE OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Jeannette aan het woord: “Hoe je je voelt na het magnetiseren is moeilijk te omschrijven; het voelt zo mooi, het wordt licht en je voelt rust en ruimte.”

COOS OVER INGE SARASWATI

COOS OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Coos aan het woord: “Ik hoop dat als het nieuwe centrum straks open is er veel mensen bij Inge terecht kunnen voor haar genezende kracht en helende samenwerking voor een mooier en fijner leven dat ik iedereen gun.”

MONA OVER INGE SARASWATI

MONA OVER INGE SARASWATI

Lees in deze serie artikelen over Inges leerlingen. Waarom gaan zij naar Inge en wat is hun ervaring? In deze aflevering komt Mona aan het woord: “Wat mij boeit in Inges onderricht is dat zij de essentie van het leven zelf zó kan verwoorden dat het bij mij blijft hangen en ik het ook kan begrijpen.”